plenfrdeitrues

Spis potraw

Menu do pobrania

Przystawki

OSTRYGI

12 zł

1 szt

ŚLEDŹ BRATHERING

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI / OLEJ SZCZYPIORKOWY

24 zł

KASZANKA SWOJSKA

BOCZNIAK / MASŁO / CZOSNEK / CEBULA

26 zł

`

ŚLIMAKI POLSKIE – ( 6 SZTUK )

MASŁO / CZOSNEK / PARMIGIANO REGGIANO 24 M-CE

29 zł

MAŁŻE NOWOZELANDZKIE – ( 4 SZTUKI )

POMIDORY / MASŁO / CZOSNEK / PARMIGIANO REGGIANO 24 M-CE

32 zł

MANZO CABERNET

POLĘDWICA WOŁOWA / GORGONZOLA / CABERNET SAUVIGNON

39 zł

KALMAR W MAŚLE CZOSNKOWYM

KALMAR / CHILI / KOLENDRA / CZOSNEK

39 zł

HAMACHI

ŚWIEŻE WASABI STARTE NA SKÓRZE REKINA / FERMENTOWANY SOS SOJOWY

38 zł

TUŃCZYK BLUEFIN (CHUTORO, OTORO, AKAMI)

ŚWIEŻE WASABI STARTE NA SKÓRZE REKINA / FERMENTOWANY SOS SOJOWY

48 zł

SELEKCJA TATARÓW

TATAR PODWĘDZANY / TATAR KAPITANA / TATAR ZE STRUSIA

59 zł

KREWETKI NA WINIE CHARDONNAY Z BURGUNDII

CZOSNEK / KOLENDRA / MASŁO / WARZYWA / CHILI / OLIWA

58 zł

Zupy

BULION Z KACZKI

KLUSKI LANE / MARCHEWKA

16 zł

ZUPA TAJSKA

KREWETKI / KURCZAK / GRZYBY MUN / TOM YUM / KOLENDRA

24 zł

Dania dla dzieci

MAKARON SPAGHETTI

SOS POMIDOROWY / PARMEZAN

160 zł

( CENA DLA GRZECZNYCH DZIECI – 16 ZŁ )

FINGERY Z KURCZAKA

FRYTKI

160 zł

( CENA DLA GRZECZNYCH DZIECI – 16 ZŁ )

Dania główne

KACZKA WIEJSKA

JABŁKO PIECZONE / MIÓD / PUREE ZIEMNIACZANE / CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA Z MORELĄ

39 zł

KURCZAK SUPREME

PUREE ZE SZPINAKIEM / RAGU WARZYWNE

39 zł

MULE

MLEKO KOKOSOWE / LIŚCIE LIMONKI / CZOSNEK / CHILI  LUB WINO BIAŁE / POR / CZOSNEK / CHILI

39 zł

SANDACZ POLSKI FILET

JARMUŻ / RISOTTO Z BOBEM / MULE

48 zł

MAKARON ŚWIEŻO ROBIONY Z KREWETKAMI ARGENTYŃSKIMI

KREWETKI / WARZYWA JULIEN / CZOSNEK / ŚMIETANA / CHILI

49 zł

CIELĘCINA POLSKA CURRY

MLEKO KOKOSOWE / KARDAMON / GRZYBY SHITAKE / ZIELONE CURRY / PORTOBELLO

49 zł

GICZ Z DZIKA

PUREE MAŚLANE / SOS WŁASNY / RAGU WARZYWNE

56 zł

OŚMIORNICA KRAKEN (120 G)

PUREE Z PASTERNAKU I BIAŁEJ CZEKOLADY / SOS POMARAŃCZOWY

69 zł

COMBERKI Z JAGNIĘCINY POLSKIEJ

POLENTA / CHEDDAR / JARMUŻ / PORTO

78 zł

POLĘDWICA WOŁOWA SOUS VIDE

KREWETKA BLACK TIGER / PIKLOWANA CEBULA / TOPINAMBUR / DEMI GLACE / OLEJ SZCZYPIORKOWY

86 zł

STEK TOMAHAWK BIO DOJRZEWAJĄCY

PIECZONE ZIEMNIACZKI Z GUANCIALE / WARZYWA NA MAŚLE / SOS PIEPRZOWY

26 zł

100g

STEK RIB EYE ANTRYKOT DOJRZEWAJĄCY ( BEZ KOŚCI )

PIECZONE ZIEMNIACZKI Z GUANCIALE / WARZYWA NA MAŚLE / SOS PIEPRZOWY

130 zł

STEK RIB EYE Z WOŁOWINY RASY WAYGU ( BEZ KOŚCI )

PIECZONE ZIEMNIACZKI Z GUANCIALE / WARZYWA NA MAŚLE / SOS PIEPRZOWY

170 zł

PATERA FRUTTI DI MARE

KALMARY / DZIKA KREWETKA ARGENTYŃSKA / MAŁŻE NOWOZELANDZKIE / MULE A’LA MARINERA / SOS LEMONIADOWO-CZOSNKOWY / MAKARON ŚWIEŻO ROBIONY

210 zł

HOMAR AMERYKAŃSKI I EUROPEJSKI – ŚWIEŻO ZŁOWIONY

HOMARY SERWUJEMY Z RISOTTO LUB MAKARONEM SPAGHETTI I MASŁEM KREWETKOWYM

35 zł

100g

HOMAR Z KREWETKAMI BLACK TIGER

SPAGHETTI / POMIDORY / MASŁO KREWETKOWE / BIAŁE WINO

257 zł

Desery

BEZA

18 zł

SUFLET CZEKOLADOWY

22 zł

KREM BRULEE

16 zł

9,00 zł

PATERY DESERÓW

SCHOT KUKUŁKOWY / SUFLET CZEKOLADOWY / BEZA / KREM BRULEE / NITRO LODY

96 zł

Dla 4 osób

 

Autorskie dania Ani Strażyńskiej w Tawernie Kapitańskiej

Anna Strażyńska jako szef kuchni przez lata zdobywała doświadczenie wśród gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej w Oławie, w tworzonych przez siebie potrawach, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa (warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry czy też jagnięcina).W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkryją tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, z różnych rejonów świata, tworzące harmonijny mariaż. W autorskich propozycjach Kuchmistrzyni nawiązuje smakami do przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej z roku 1682, pióra Stanisława Czernieckiego. Świadomość najwyższej jakości produktów, w tym mięs długo dojrzewających powoduje, że ma grono stałych klientów, dla których gotuje z pasją i miłością. A prawdziwi smakosze docierają do niej z najdalszych zakątków świata.

szef kuchni Tawerna Kapitańska

Tawerna Kapitańska

600 500 784 / 71 303 82 91

Marina Oława

600 500 196

Statki

600 500 217

lub napisać maila

biuro@tawernakapitanska.pl

Ścinawa Polska 38, 55-200 Oława