plenfrdeitrues

Spis potraw

Menu do pobrania

Przystawki

FOIE GRAS

JABŁKO Z ANYŻEM / SOS DEMI GLACE / KRUSZONKA ORZECHOWA

45 zł

KASZANKA SWOJSKA

BOCZNIAK / MASŁO / CZOSNEK / CEBULA

26 zł

TATAR Z ŁOSOSIA

SZALOTKA / SEZAM / WAKAME / CHILI

32 zł

SELEKCJA TATARÓW

TATAR PODWĘDZANY / TATAR KAPITANA / TATAR ZE STRUSIA

59 zł

ŚLEDŹ BRATHERING

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI / OLEJ SZCZYPIORKOWY

24 zł

KALMAR W MAŚLE CZOSNKOWYM

KALMAR / CHILI / KOLENDRA / CZOSNEK

39 zł

ŚLIMAKI POLSKIE – ( 6 SZTUK )

CZOSNEK / KOLENDRA / MASŁO / WARZYWA / CHILI / OLIWA

29 zł

KREWETKI NA WINIE CHARDONNAY Z BURGUNDII

OLIWA TRUFLOWA / RUKOLA / PŁATKI PARMIGIANO REGGIANO 24 M-CE

58 zł

VITELLO TONNATO

CIELĘCINA / TUŃCZUK / KAPARY / ANCHOIS / RUKOLA

36 zł

SAŁATKA KAPITANA

POMIDORY I BAZYLIA Z TAWERNIANEGO OGRODU / OLEJ TŁOCZONY W TAWERNIE / SER OD KÓZ Z WYSPY

32 zł

OSTRYGI

12 zł

1 szt

Zupy

ZUPA TAJSKA

KREWETKI / KURCZAK / GRZYBY MUN / TOM YUM / KOLENDRA

24 zł

ZUPA OZORKOWA

OZOREK CIELĘCY / PODGRZYBEK / TRUFLA

19 zł

Dania dla dzieci

MAKARON SPAGHETTI

SOS POMIDOROWY / BAZYLIA

160 zł

( CENA DLA GRZECZNYCH DZIECI – 16 ZŁ )

Dania główne

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA SOUS VIDE

GRZYBY LEŚNE / RAVIOLI Z RICOTTĄ I SZPNAKIEM

39 zł

POLIKI WOŁOWE

RISOTTO TRUFLOWE / SAŁATY Z SOSEM VINEGRETTE

39 zł

ĆWIERĆ KACZKI WIEJSKIEJ

JABŁKO PIECZONE / MIÓD / PUREE ZIEMNIACZANE / CZERWONA KAPUSTA ZASMAŻANA Z MORELĄ

38 zł

STEK Z KOŚCIĄ Z CENTRY DŁUGODOJRZEWAJĄCEJ MIN. 21 DNI

PIECZONE ZIEMNIACZKI / SAŁATY Z SOSEM VINEGRETTE / SOS PIEPRZOWY

28 zł

100g

STEK Z RIB EYE (BEZ KOŚCI) Z WOŁOWINY WAGYU

PIECZONE ZIEMNIACZKI / SAŁATY Z SOSEM VINEGRETTE / SOS PIEPRZOWY

90 zł

100g

STEK ARGENTYŃSKI BLACK ANGUS ROASTBEEF

PIECZONE ZIEMNIACZKI / SAŁATY Z SOSEM VINEGRETTE / SOS PIEPRZOWY

28 zł

100g

STEK ARGENTYŃSKI BLACK ANGUS POLĘDWICA

PIECZONE ZIEMNIACZKI / SAŁATY Z SOSEM VINEGRETTE / SOS PIEPRZOWY

38 zł

100g

STEK ARGENTYŃSKI BLACK ANGUS CHATEAUBRIAND

PIECZONE ZIEMNIACZKI / SAŁATY Z SOSEM VINEGRETTE / SOS PIEPRZOWY

38 zł

100g

JAGNIĘCINA POLSKA SUFFOLK COMBER

 zł

O DOSTĘPNOŚĆ ZAPYTAJ KELNERA

CIELĘCINA POLSKA MLECZNA GÓRKA

 zł

O DOSTĘPNOŚĆ ZAPYTAJ KELNERA

MULE

POMIDOR PELATI / CZOSNEK / CHILI  LUB WINO BIAŁE / POR / CZOSNEK / CHILI

49 zł

OŚMIORNICA KRAKEN (120 G)

PUREE Z PASTERNAKU I BIAŁEJ CZEKOLADY / SOS POMARAŃCZOWY

78 zł

MAKARON ŚWIEŻO ROBIONY Z KREWETKAMI ARGENTYŃSKIMI

KREWETKI / WARZYWA JULIEN / CZOSNEK / ŚMIETANA / CHILI

49 zł

SPAGHETTI Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I BOCZNIAKIEM

PODGRZYBEK / MASŁO / PARMIGIANO REGGIANO

39 zł

SANDACZ POLSKI FILET

RISOTTO CYTRYNOWE / SZCZYPIOREK

68 zł

PATERA FRUTTI DI MARE

KALMARY / DZIKA KREWETKA ARGENTYŃSKA / MAŁŻE NOWOZELANDZKIE / MULE A’LA MARINERA / SOS LEMONIADOWO-CZOSNKOWY / MAKARON ŚWIEŻO ROBIONY

210 zł

HOMAR AMERYKAŃSKI I EUROPEJSKI – ŚWIEŻO ZŁOWIONY

HOMARY SERWUJEMY Z RISOTTO LUB MAKARONEM SPAGHETTI I MASŁEM KREWETKOWYM

35 zł

100g

PÓŁ HOMARA AMERYKAŃSKIEGO I EUROPEJSKIEGO

HOMARY SERWUJEMY Z RISOTTO LUB MAKARONEM SPAGHETTI I MASŁEM KREWETKOWYM

135 zł

Desery

BEZA

18 zł

SUFLET CZEKOLADOWY

22 zł

KREM BRULEE

16 zł

9,00 zł

PATERY DESERÓW

SCHOT KUKUŁKOWY / SUFLET CZEKOLADOWY / BEZA / KREM BRULEE / NITRO LODY

58 zł

Dla 2 osób

PATERY DESERÓW

SCHOT KUKUŁKOWY / SUFLET CZEKOLADOWY / BEZA / KREM BRULEE / NITRO LODY

96 zł

Dla 4 osób

 

Autorskie dania Ani Strażyńskiej w Tawernie Kapitańskiej

Anna Strażyńska jako szef kuchni przez lata zdobywała doświadczenie wśród gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej w Oławie, w tworzonych przez siebie potrawach, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa (warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry czy też jagnięcina).W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkryją tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, z różnych rejonów świata, tworzące harmonijny mariaż. W autorskich propozycjach Kuchmistrzyni nawiązuje smakami do przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej z roku 1682, pióra Stanisława Czernieckiego. Świadomość najwyższej jakości produktów, w tym mięs długo dojrzewających powoduje, że ma grono stałych klientów, dla których gotuje z pasją i miłością. A prawdziwi smakosze docierają do niej z najdalszych zakątków świata.

szef kuchni Tawerna Kapitańska

Tawerna Kapitańska

600 500 784 / 71 303 82 91

Marina Oława

600 500 196

Statki

600 500 217

lub napisać maila

biuro@tawernakapitanska.pl

Ścinawa Polska 38, 55-200 Oława