Menu do pobrania
Przystawki zimne
Carpaccio wołowe polędwica wołowa Angus, rukola, kapary, Parmigiano Reggiano 24m-ce |
32 zł |
Tatar siekany wędzony dymem wiśniowym, poledwica dojrzewająca, musztarda francuska |
28 zł |
Tatar z tuńczyka bonito soja, awokado, mango, chili |
38 zł |
Przystawki gorące
Foie Gras wątróbka gęsia, Porto, masło, smardze, rokitnik, miód lipowy, pieczywo francuskie, brioche |
49 zł |
Ogon wołowy consomme z kiszonych grzybów, kurka - grzyb, szczypiorek, gruszka, gorczyca |
29 zł |
Ślimaki polskie (6 sztuk) masło, czosnek, Parmigiano Reggiano 24m-ce |
26zł |
Pieczywo własnego wypieku |
8 zł |
Sałatki
Owoce morza ośmiornica, kalmar, sandacz, łosoś |
43 zł |
Zupy
Zupa z homara kwaśna śmietana z własnego udoju, olej z pietruszki nowość! |
26 zł |
Zupa rybna mule, kalmar, kardamon, mleko kokosowe |
23 zł |
Zupa krewetkowa krewetki, mleko kokosowe, curry, liście kaffir |
23 zł |
Rosół z zagrodowej kaczki z ręcznie robionym makaronem (serwowany od piątku do niedzieli) |
16 zł |
Ryby
Świeżo złowiony pstrąg grillowany rozmaryn, oliwki kalamata, czosnek, koper, warzywa okopowe na maśle |
38 zł / 300 - 350g |
Sandacz polski - filet warzywa sezonowe grillowane, rokitnik, oliwa, koperek |
58 zł |
Ryby dnia o dostępność zapytaj kelnera |
?? |
Steki - polska wołowina dojrzewająca
Centra wołowa dojrzewająca na sucho minimum 20 dni
Rib eye antrykot |
96 zł/350 - 400g |
New York rostbef |
96 zł/350 - 400g |
Tomahawk - stek antrykot z kością (Polecane przez Roberta Makłowicza!) Serwowane z warzywami grillowanymi sezonowymi, frytkami stekowymi, sosem demi glace |
16 zł / 100g |
Tenderloin polędwica pure ziemniavzane, groszek, , marchewka, , szparagi, grybu lesnie, sos demi glas |
86 zł / 250 - 300g |
Policzki - NOWOŚĆ!
Policzki wołowe |
38 zł |
Policzki ze Świni Iberyjskiej Serwowane z kaszą orkiszową, grzybami leśnymi, glazurowanym burakiem, sosem demi glace |
36 zł |
Jagnięcina
Gicz jagnięca pieczona w winie trzy odsłony topinamburu, śliwka Suska Sechlońska, marchewka glazurowana, sos własny |
85 zł |
Wieprzowina
Polędwiczka wieprzowa sous vide grzyby leśne, szpinak, ravioli borowikowa |
39 zł |
Homar świeżo złowiony
(wskazany przez gościa) - NOWOŚĆ!
Homar Amerykański |
29 zł / 100g |
Homar Europejski Niebieski Homary serwujemy z risotto i masłem krewetkowym |
35 zł / 100g |
Homar z risotto szalotka, chardonnay, parmigiano reggiano |
65 zł |
Zupa z homara kwaśna śmietana z własnego udoju, olej z pietruszki |
26 zł |
Owoce morza
Krewetki Kapitana czosnek, cebula, pomidory San Marzano, grecka feta, bukowo |
49 zł |
Krewetki na białym winie Chardonnay z Burgudnii czosnek, kolendra, masło, warzywa, chilli, oliwa |
58 zł |
Ośmiornica kraken grillowana nasturcja, mus fenkuła, rokitnik, sos cytrynowo-lemoniadowy |
45 zł / 100g |
Mule a’ la Marinera wino białe Chardonnay, por, czosnek, chilli ( |
69 zł |
Noga z kraba królewskiego cytryna kiszona, palone masło, czarny czosnek, kolendra |
85 zł / 100g |
Makarony
Makaron spaghetti pesto bazyliowe, parmezan, migdały, masło, czosnek |
29 zł |
Makaron świeżo robiony z krewetkami krewetki, czosnek, oliwa, chilli |
39 zł |
Patera (dla trzech/czterech osób)
Patera frutti di mare stek z kałamarnicy, dzika krewetka, nowozelandzkie małże, pieczona ryba, noga ośmiornicy „Kraken”, mule, sos lemoniadowo-czosnkowy, makaron świeżo robiony |
210 zł |
Patera mięs Tomahowk stek, New York stek, polędwica Black Angus, warzywa sezonowe, demi glace |
350 zł |
Deser
Beza krem mascarpone, owoce sezonowe |
18 zł |
Czarna Perła belgijska czekolada 72%, żelka z czarnego rumu, trufla, płatki soli morskiej Maldon |
38 zł |
Krem Brulee |
16 zł |
Dla dzieci
Fingery drobiowe w chrupkiej panierce frytki |
16 zł |
Autorskie dania Ani Strażyńskiej w Tawernie Kapitańskiej
Anna Strażyńska jako szef kuchni przez lata zdobywała doświadczenie wśród gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej w Oławie, w tworzonych przez siebie potrawach, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa (warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry czy też jagnięcina).W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkryją tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, z różnych rejonów świata, tworzące harmonijny mariaż. W autorskich propozycjach Kuchmistrzyni nawiązuje smakami do przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej z roku 1682, pióra Stanisława Czernieckiego. Świadomość najwyższej jakości produktów, w tym mięs długo dojrzewających powoduje, że ma grono stałych klientów, dla których gotuje z pasją i miłością. A prawdziwi smakosze docierają do niej z najdalszych zakątków świata.