plenfrdeitrues

Spis potraw

Menu do pobrania

Przystawki zimne

Carpaccio wołowe

polędwica wołowa Angus, rukola, kapary, Parmigiano Reggiano 24m-ce

32 zł

Tatar siekany

wędzony dymem wiśniowym, poledwica dojrzewająca, musztarda francuska

28 zł

Tatar z tuńczyka bonito

soja, awokado, mango, chili

38 zł

Przystawki gorące

Foie Gras

wątróbka gęsia, Porto, masło, smardze, rokitnik, miód lipowy, pieczywo francuskie, brioche

49 zł

Krewetki grillowane w pancerzu

szpinak, rukola, oliwki, oliwa, balsamico malinowe, pomidorki cherry, prażone migdały

38 zł

Ślimaki polskie (6 sztuk)

masło, czosnek, Parmigiano Reggiano 24m-ce

26zł

Pieczywo własnego wypieku

8 zł

Sałatki

Owoce morza

ośmiornica, kalmar, sandacz, łosoś

43 zł

Zupy

Zupa z homara

kwaśna śmietana z własnego udoju, olej z pietruszki nowość!

26 zł

Zupa rybna

mule, kalmar, kardamon, mleko kokosowe

23 zł

Zupa krewetkowa

krewetki, mleko kokosowe, curry, liście kaffir

23 zł

Rosół z zagrodowej kaczki

z ręcznie robionym makaronem (serwowany od piątku do niedzieli)

16 zł

Ryby

Świeżo złowiony pstrąg grillowany

rozmaryn, oliwki kalamata, czosnek, koper, warzywa okopowe na maśle

38 zł / 300 - 350g

Sandacz polski - filet

warzywa sezonowe grillowane, rokitnik, oliwa, koperek

58 zł

Ryby dnia

o dostępność zapytaj kelnera

??

Steki - polska wołowina dojrzewająca

Centra wołowa dojrzewająca na sucho minimum 20 dni

Rib eye

antrykot

96 zł/350 - 400g

New York

rostbef

96 zł/350 - 400g

Tomahawk - stek

antrykot z kością (Polecane przez Roberta Makłowicza!)

16 zł / 100g

Tenderloin

polędwica pure ziemniavzane, groszek, , marchewka, , szparagi,   grybu lesnie, sos demi glas

Serwowane z warzywami grillowanymi sezonowymi, frytkami stekowymi, sosem demi glace

86 zł / 250 - 300g

Policzki - NOWOŚĆ!

Policzki wołowe

38 zł

Policzki cielęce

48 zł

Policzki z dzika

Serwowane z kaszą orkiszową, grzybami leśnymi, glazurowanym burakiem, sosem demi glace

48 zł

Jagnięcina

Comberki jagniece

sos z Mavrodaphne, marchewka glazurowana, mus z pasternaka, cappuccino borowikowe, maliny

95 zł

Wieprzowina

Polędwiczka wieprzowa sous vide

grzyby leśne, szpinak, ravioli borowikowa

39 zł

Homar świeżo złowiony

(wskazany przez gościa) - NOWOŚĆ!

Homar Amerykański

29 zł / 100g

Homar Europejski Niebieski

Homary serwujemy z risotto i masłem krewetkowym

35 zł / 100g

Homar z risotto

szalotka, chardonnay, parmigiano reggiano

65 zł

Zupa z homara

kwaśna śmietana z własnego udoju, olej z pietruszki

26 zł

Ryby

Świeżo złowiony pstrąg grillowany

rozmaryn, oliwki kalamata, czosnek, koper, warzywa okopowe na maśle

38zł/300-350g

Dorada włoska grillowana

sezonowe warzywa na maśle

65zł/400-500g

Sandacz polski-filet

warzywa sezonowe grillowane, rokitnik, oliwa, koperek

58 zł

Halibut

krem z fermentowanego ogórka, szynka san daniele, amarantus miętowy, pistacje

69 zł

Owoce morza

Krewetki Kapitana

czosnek, cebula, pomidory San Marzano, grecka feta, bukowo

49 zł

Krewetki na białym winie Chardonnay z Burgudnii

czosnek, kolendra, masło, warzywa, chilli, oliwa

58 zł

Ośmiornica kraken

grillowana nasturcja, mus fenkuła, rokitnik, sos cytrynowo-lemoniadowy

45 zł / 100g

Homar swieżo złowiony 

risotto lub spagetti ,masło krewetkowe,warzywa sezonowe.

28 zł/100g

Homar na risotto 

mieso z homara,risottom maślane,sos lemoniadowy.

65 zł

Mule a’ la Marinera

wino białe Chardonnay, por, czosnek, chilli

69 zł

Mule a’ la Marinera

mleko kokosowe, curry, kolendra

69 zł

Makarony

Makaron świeżo robiony z krewetkami

krewetki, czosnek, oliwa, chilli

39 zł

Makaron świeżo robiony aglio e olio

oliwa, pietruszka, czosnek, chilli

29 zł

Patera (dla trzech/czterech osób)

Patera frutti di mare

stek z kałamarnicy, dzika krewetka, nowozelandzkie małże, pieczona ryba, noga ośmiornicy „Kraken”, mule, sos lemoniadowo-czosnkowy, makaron świeżo robiony

180 zł

Patera mięs

poliki wołowe, polędwiczka wieprzowa, kacze podudzie, sznycel wieprzowy, pieczone ziemniaki, warzywa sezonowe, sos

180 zł

Dania pieczone w całości w piecu chlebowym - na zamówienie - nowość

Jagnię z tawernianej zagrody

pieczone w całości z warzywami sezonowymi (waży 8 - 15 kg)

75 zł / 1kg

Jesiotr świeżo złowiony

pieczony w całości w śmietanie i szyjkach rakowych (waży 3 - 8 kg)

95 zł / 1kg

Ośmiornica

pieczona w całości z kałamarnicą w oliwie i warzywach (waży 2 - 6 kg)

290 zł / 1 kg

Deser

Beza

krem mascarpone, owoce sezonowe

18 zł

Rzemieślnicze lody tawerniane

3 gałki: czekoladowa / śmietanowa / owocowa

16 zł

Czarna Perła

belgijska czekolada 72%, żelka z czarnego rumu, trufla, płatki soli morskiej Maldon

38 zł

Dla dzieci

Fingery drobiowe w chrupkiej panierce

frytki

16 zł

Gnocchi z nutellą

24 zł

Autorskie dania Ani Strażyńskiej w Tawernie Kapitańskiej

Anna Strażyńska jako szef kuchni przez lata zdobywała doświadczenie wśród gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej w Oławie, w tworzonych przez siebie potrawach, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa (warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry czy też jagnięcina).W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkryją tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, z różnych rejonów świata, tworzące harmonijny mariaż. W autorskich propozycjach Kuchmistrzyni nawiązuje smakami do przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej z roku 1682, pióra Stanisława Czernieckiego. Świadomość najwyższej jakości produktów, w tym mięs długo dojrzewających powoduje, że ma grono stałych klientów, dla których gotuje z pasją i miłością. A prawdziwi smakosze docierają do niej z najdalszych zakątków świata.

Tawerna Kapitańska

600 500 784 / 71 303 82 91

Marina Oława

600 500 196

Statki

600 500 217

lub napisać maila

biuro@tawernakapitanska.pl

Ścinawa Polska 38, 55-200 Oława