plenfrdeitrues

Spis potraw

Menu do pobrania

Przystawki

TATAR WOŁOWY

POLĘDWICA WOŁOWA / SŁONINA Z MANGALICY / ŻÓŁTKO / PODWĘDZANY DYMEM WIŚNIOWYM

28 zł

TATAR KAPITANA

POLĘDWICA WOŁOWA / TAWERNIANY SER

32 zł

TATAR Z TUŃCZYKA

CHUTNEY Z MANGO I AWOKADO / SOS OSTRYGOWY / OSTRYGI ZAPIEKANE

39 zł

SELEKCJA TATARÓW

TATAR PODWĘDZANY / TATAR KAPITANA / TATAR ZE STRUSIA

39 zł

ŚLEDŹ PIERNIKOWY

MUS PIERNIKOWY / PUDER KORZENNY
 

39 zł

KALMAR W MAŚLE CZOSNKOWYM

KALMAR / CHILI / KOLENDRA / CZOSNEK
 

39 zł

ŚLIMAKI POLSKIE – ( 6 SZTUK )

MASŁO / CZOSNEK / PARMIGIANO REGGIANO 24 M-CE
 

39 zł

RAVIOLI Z TRUFLĄ

OLIWA TRUFLOWA / RUKOLA / PŁATKI PARMIGIANO REGGIANO 24 M-CE
 

32 zł

MAŁŻE NOWOZELANDZKIE

POMIDOR / KOLENDRA / PARMEZAN
 

28 zł

CARPACCIO Z ANTRYKOTU DOJRZEWAJĄCEGO

RUKOLA / OLIWKI / MUSZTARDA MAILLE / PARMIGIANO REGGIANO
 

38 zł

OSTRYGI

 

3 szt / 27 zł

5 szt / 39 zł

9 szt / 69 zł

Zupy

ZUPA TAJSKA

KREWETKI / KURCZAK / GRZYBY MUN / TOM YUM / KOLENDRA

24 zł

Dania dla dzieci

MAKARON SPAGHETTI

SOS POMIDOROWY / BAZYLIA

160 zł

( CENA DLA GRZECZNYCH DZIECI – 16 ZŁ )


NUGGETSY Z KURCZAKA

FRYTKI

160 zł

( CENA DLA GRZECZNYCH DZIECI – 16 ZŁ )

Dania główne

BAŻANT

GRATIN / ROZMARYN / SOS TRUSKAWKOWY

92 zł

 

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA SOUS VIDE

GRZYBY LEŚNE / SZPINAK / RAVIOLI BOROWIKOWE

39 zł

 

POLIKI WOŁOWE

RAVIOLI BOROWIKOWE / SOS CIEMNY

39 zł

 

ĆWIERĆ KACZKI WIEJSKIEJ

KACZKĘ PODAJEMY Z JABŁKIEM PIECZONYM / MIODEM / PUREE ZIEMNIACZANE

38 zł

 

PÓŁ KACZKI WIEJSKIEJ

KACZKĘ PODAJEMY Z JABŁKIEM PIECZONYM / MIODEM / PUREE ZIEMNIACZANE

62 zł

 

KURCZAK ZAGRODOWY SUPREME

BOROWIK / SŁONINA / TRUFLA / WARZYWA NA PARZE / PUREE MUŚLINOWE

38 zł

 

POLĘDWICA WOŁOWA SOUS VIDE

PUREE Z PASTERNAKA / SOS DEMI GLACE / KREWETKA / MIX SAŁAT

86 zł

 

STEK HEART OF RUMP serce zadu CARNE ANGUS ARGENTINA

PUREE TRUFLOWE / JARMUŻ /  SOS DEMI GLACE

85 zł

 

STEK ROASTBEEF BLACK ANGUS dojrzewający min. 30 dni

PUREE TRUFLOWE / JARMUŻ /  SOS DEMI GLACE

45 ZŁ/ 100 G

 

STEK TOMAHAWK Z KOŚCIĄ

PUREE TRUFLOWE / JARMUŻ /  SOS DEMI GLACE

26 zł / 100 G

 

MANGO CURRY Z KREWETKAMI

MANGO / KREWETKI / MLEKO KOKOSOWE / CHILI  / KOLENDRA / PIECZYWO CZOSNKOWE

58 zł

 

KREWETKI Z ANANASEM

RYŻ JAŚMINOWY / LIŚĆ LIMONKI  / KOLENDRA KOKOS

42 zł

 

KREWETKI NA WINIE CHARDONNAY Z BURGUNDII

CZOSNEK / KOLENDRA / MASŁO / WARZYWA / CHILI / OLIWA

58 zł

 

MULE A'LA MARINERA

POMIDOR PELATI / CZOSNEK / CHILI  LUB WINO BIAŁE  - POR / CZOSNEK / CHILI

49 ZŁ

 

OŚMIORNICA KRAKEN (120 G)

PUREE Z PASTERNAKU I BIAŁEJ CZEKOLADY/ FENKUŁ /ROSZPUNKA /POMARAŃCZ

62 ZŁ

 

MAKARON ŚWIEŻO ROBIONY Z KREWETKAMI ARGENTYŃSKIMI

KREWETKI / CZOSNEK / OLIWA / CHILI

49 ZŁ

 

SPAGHETTI ALLA GITARA Z HOMAREM I KREWETKAMI

HOMAR / KREWETKI / SZPINAK / POMIDORY SUSZONE / PARMIGIANO REGGIANO

58 ZŁ

 

SPAGHETTI WEGETARIAŃSKIE ALLA GITARA

SZPINAK / POMIDORY SUSZONE / PARMIGIANO REGGIANO

36 ZŁ

 

SPAGHETTI Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I BOCZNIAKIEM

BOCZNIAK / ŚMIETANKA / MASŁO / PARMEZAN

39 zł

 

PSTRĄG TĘCZOWY – 500 G

MIX SAŁAT SELEKCJONOWANYCH / SOS VINEGRET / WARZYWA NA PARZE

46 zł

 

DORADA CHORWADZKA

MIX SAŁAT SELEKCJONOWANYCH / SOS VINEGRET / WARZYWA NA PARZE

76 zł

 

PATERA FRUTTI DI MARE

KALMARY / RYBA / DZIKA KREWETKA ARGENTYŃSKA / MAŁŻE NOWOZELANDZKIE / MULE A’LA MARINERA / SOS LEMONIADOWO-CZOSNKOWY / MAKARON ŚWIEŻO ROBIONY

210 zł

 

HOMAR AMERYKAŃSKI I EUROPEJSKI – ŚWIEŻO ZŁOWIONY

HOMARY SERWUJEMY Z RISOTTO LUB MAKARONEM SPAGHETTI I MASŁEM KREWETKOWYM

35 ZŁ / 100 G

 

PÓŁ HOMARA AMERYKAŃSKIEGO I EUROPEJSKIEGO

HOMARY SERWUJEMY Z RISOTTO LUB MAKARONEM SPAGHETTI I MASŁEM KREWETKOWYM

135 ZŁ

 

Desery

 

BEZA

MASCARPONE / SEZONOWE OWOCE

18 zł

SUFLET CZEKOLADOWY

22 zł

KREM BRULEE

16 zł / 9 zł

PATERY DESERÓW

SCHOT KUKUŁKOWY / SUFLET CZEKOLADOWY / BEZA / KREM BRULEE / NITRO LODY

DLA 2 OSÓB – 58 ZŁ

DLA 4 OSÓB – 96 ZŁ

 

Autorskie dania Ani Strażyńskiej w Tawernie Kapitańskiej

Anna Strażyńska jako szef kuchni przez lata zdobywała doświadczenie wśród gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej w Oławie, w tworzonych przez siebie potrawach, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa (warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry czy też jagnięcina).W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkryją tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, z różnych rejonów świata, tworzące harmonijny mariaż. W autorskich propozycjach Kuchmistrzyni nawiązuje smakami do przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej z roku 1682, pióra Stanisława Czernieckiego. Świadomość najwyższej jakości produktów, w tym mięs długo dojrzewających powoduje, że ma grono stałych klientów, dla których gotuje z pasją i miłością. A prawdziwi smakosze docierają do niej z najdalszych zakątków świata.

szef kuchni Tawerna Kapitańska

Tawerna Kapitańska

600 500 784 / 71 303 82 91

Marina Oława

600 500 196

Statki

600 500 217

lub napisać maila

biuro@tawernakapitanska.pl

Ścinawa Polska 38, 55-200 Oława