plenfrdeitrues

Spis potraw

Menu do pobrania

Przystawki zimne

Carpaccio wołowe

polędwica wołowa Angus, rukola, kapary, Parmigiano Reggiano 24m-ce

32 zł

Tatar siekany

wędzony dymem wiśniowym, poledwica dojrzewająca, musztarda francuska

28 zł

Tatar z tuńczyka bonito

soja, awokado, mango, chili

38 zł

Przystawki gorące

Foie Gras

wątróbka gęsia, Porto, masło, smardze, rokitnik, miód lipowy, pieczywo francuskie, brioche

49 zł

Ogon wołowy

consomme z kiszonych grzybów, kurka - grzyb, szczypiorek, gruszka, gorczyca

29 zł

Ślimaki polskie (6 sztuk)

masło, czosnek, Parmigiano Reggiano 24m-ce

26zł

Pieczywo własnego wypieku

8 zł

Sałatki

Owoce morza

ośmiornica, kalmar, sandacz, łosoś

43 zł

Zupy

Zupa z homara

kwaśna śmietana z własnego udoju, olej z pietruszki nowość!

26 zł

Zupa rybna

mule, kalmar, kardamon, mleko kokosowe

23 zł

Zupa krewetkowa

krewetki, mleko kokosowe, curry, liście kaffir

23 zł

Rosół z zagrodowej kaczki

z ręcznie robionym makaronem (serwowany od piątku do niedzieli)

16 zł

Ryby

Świeżo złowiony pstrąg grillowany

rozmaryn, oliwki kalamata, czosnek, koper, warzywa okopowe na maśle

38 zł / 300 - 350g

Sandacz polski - filet

warzywa sezonowe grillowane, rokitnik, oliwa, koperek

58 zł

Ryby dnia

o dostępność zapytaj kelnera

??

Steki - polska wołowina dojrzewająca

Centra wołowa dojrzewająca na sucho minimum 20 dni

Rib eye

antrykot

96 zł/350 - 400g

New York

rostbef

96 zł/350 - 400g

Tomahawk - stek

antrykot z kością (Polecane przez Roberta Makłowicza!)

Serwowane z warzywami grillowanymi sezonowymi, frytkami stekowymi, sosem demi glace

16 zł / 100g

Tenderloin

polędwica pure ziemniavzane, groszek, , marchewka, , szparagi,   grybu lesnie, sos demi glas

86 zł / 250 - 300g

Policzki - NOWOŚĆ!

Policzki wołowe

38 zł

Policzki ze Świni Iberyjskiej

Serwowane z kaszą orkiszową, grzybami leśnymi, glazurowanym burakiem, sosem demi glace

36 zł

Jagnięcina

Gicz jagnięca pieczona w winie

trzy odsłony topinamburu, śliwka Suska Sechlońska, marchewka glazurowana, sos własny

85 zł

Wieprzowina

Polędwiczka wieprzowa sous vide

grzyby leśne, szpinak, ravioli borowikowa

39 zł

Homar świeżo złowiony

(wskazany przez gościa) - NOWOŚĆ!

Homar Amerykański

29 zł / 100g

Homar Europejski Niebieski

Homary serwujemy z risotto i masłem krewetkowym

35 zł / 100g

Homar z risotto

szalotka, chardonnay, parmigiano reggiano

65 zł

Zupa z homara

kwaśna śmietana z własnego udoju, olej z pietruszki

26 zł

Owoce morza

Krewetki Kapitana

czosnek, cebula, pomidory San Marzano, grecka feta, bukowo

49 zł

Krewetki na białym winie Chardonnay z Burgudnii

czosnek, kolendra, masło, warzywa, chilli, oliwa

58 zł

Ośmiornica kraken

grillowana nasturcja, mus fenkuła, rokitnik, sos cytrynowo-lemoniadowy

45 zł / 100g

Mule a’ la Marinera

wino białe Chardonnay, por, czosnek, chilli (

69 zł

Noga z kraba królewskiego

cytryna kiszona, palone masło, czarny czosnek, kolendra

85 zł / 100g

Makarony

Makaron spaghetti

pesto bazyliowe, parmezan, migdały, masło, czosnek

29 zł

Makaron świeżo robiony z krewetkami

krewetki, czosnek, oliwa, chilli

39 zł

Patera (dla trzech/czterech osób)

Patera frutti di mare

stek z kałamarnicy, dzika krewetka, nowozelandzkie małże, pieczona ryba, noga ośmiornicy „Kraken”, mule, sos lemoniadowo-czosnkowy, makaron świeżo robiony

210 zł

Patera mięs

Tomahowk stek, New York stek, polędwica Black Angus, warzywa sezonowe, demi glace

350 zł

Deser

Beza

krem mascarpone, owoce sezonowe

18 zł

Czarna Perła

belgijska czekolada 72%, żelka z czarnego rumu, trufla, płatki soli morskiej Maldon

38 zł

Krem Brulee

16 zł

Dla dzieci

Fingery drobiowe w chrupkiej panierce

frytki

16 zł

Autorskie dania Ani Strażyńskiej w Tawernie Kapitańskiej

Anna Strażyńska jako szef kuchni przez lata zdobywała doświadczenie wśród gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej w Oławie, w tworzonych przez siebie potrawach, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa (warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry czy też jagnięcina).W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkryją tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, z różnych rejonów świata, tworzące harmonijny mariaż. W autorskich propozycjach Kuchmistrzyni nawiązuje smakami do przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej z roku 1682, pióra Stanisława Czernieckiego. Świadomość najwyższej jakości produktów, w tym mięs długo dojrzewających powoduje, że ma grono stałych klientów, dla których gotuje z pasją i miłością. A prawdziwi smakosze docierają do niej z najdalszych zakątków świata.

szef kuchni Tawerna Kapitańska

Tawerna Kapitańska

600 500 784 / 71 303 82 91

Marina Oława

600 500 196

Statki

600 500 217

lub napisać maila

biuro@tawernakapitanska.pl

Ścinawa Polska 38, 55-200 Oława