plenfrdeitrues

Spis potraw

Menu do pobrania

Przystawki zimne

Tatar wołowy

polędwica wołowa, słonina z mangalicy, żółtko zielononóżki, podwędzany dymem wiśniowym

28 zł

Tatar Kapitana

polędwica wołowa, tawerniany ser

32 zł

Tatar z tuńczyka 

truskawka, mięta, miód gryczany, granat

36 zł

 

Boczek z mangalicy

wino mavrodaphne, złota reneta, kalmar, szczypiorek

34 zł

Kalmar w maśle czosnkowym 

kalmar, chili, kolendra, czosnek

39 zł

Ślimaki polskie (6 sztuk)

masło, czosnek, Parmigiano Reggiano 24m-ce

26zł

Ravioli z truflą 

oliwa truflowa, rukola, płatki parmigiano reggiano

32 zł

 

Zupy

Zupa tajska

krewetki, kurczak, grzyby mun, tom yum, kolendra 

24 zł

Zupa rybna

sandacz, łosoś, halibut, bulion rybny 

24 zł

   

Ryby

Świeżo złowiony pstrąg grillowany

czosnek, koper, warzywa sezonowe na maśle

38 zł / 300 - 350g

Sandacz 

puree, marchew, komosa ryżowa, sos cytrynowy, szczyporek 

48 zł

Turbot

warzywa grillowane, sos kaparowy

65 zł

Steki - polska wołowina dojrzewająca

Centra wołowa dojrzewająca na sucho minimum 20 dni

Rib eye

antrykot

28 zł/100g

New York

rostbef

28 zł/100g

Tomahawk - stek

antrykot z kością (Polecane przez Roberta Makłowicza!)

Serwowane z warzywami grillowanymi sezonowymi, sosem demi glace

22 zł / 100g

Tenderloin

polędwica pure ziemniavzane, groszek, , marchewka, , szparagi,   grybu lesnie, sos demi glas

86 zł / 250 - 300g

Policzki

Policzki wołowe

38 zł

Policzki ze Świni Iberyjskiej

Serwowane z kaszą orkiszową, grzybami leśnymi, glazurowanym burakiem, sosem demi glace

36 zł

Jagnięcina

Gicz jagnięca 

gryka, warzywa na parze, sos własny

72 zł

Wieprzowina

Polędwiczka wieprzowa sous vide

grzyby leśne, szpinak, ravioli borowikowa

39 zł

Homar świeżo złowiony

(wskazany przez gościa) - NOWOŚĆ!

 

 

Homar Amerykański i Europejski  

Homary serwujemy z risotto i masłem krewetkowym

35 zł / 100g

Pół homara - 135 zł

 

 

Owoce morza

 

 

Krewetki na białym winie Chardonnay z Burgudnii

czosnek, kolendra, masło, warzywa, chilli, oliwa

58 zł

Ośmiornica kraken (120G)

puree z pasternaku i białej czekolady, fenkuł, roszpunka, pomarańcz 

62 zł 

Mule a’la Marinera

wino białe Pinot Grigio, por, czosnek, chilli 

49 zł

Mule a'la Marinera 

pomidor pelati, czosnek, papryczka chili

49 zł

Makarony

Spaghetti wegetariańskie a'la gitara

pesto bazyliowe, szpinak, pomidory suszone, parmigino reggiano

36 zł

Makaron świeżo robiony z krewetkami argentyńskimi

krewetki, czosnek, oliwa, chilli

49 zł

Patera (dla trzech/czterech osób)

Patera frutti di mare

Kalmar, ryba, dzika krewetka argentyńska, nowozelandzkie małże, mule a'la marinera, sos lemoniadowo-czosnkowy, makaron świeżo robiony

210 zł

 

Deser

Beza

krem mascarpone, owoce sezonowe

18 zł

Suflet czekoladowy

22 zł

Patera deserów

Beza, shot kukułkowy, suflet czekoladowy, mus catalana, nitro lody 

dla 4 osób - 96 zł 

dla 2 osób - 58zł

 

Dla dzieci

Nuggetsy z kurczaka

frytki

160 zł 

(cena dla grzecznych dzieci - 16zł)

 

Autorskie dania Ani Strażyńskiej w Tawernie Kapitańskiej

Anna Strażyńska jako szef kuchni przez lata zdobywała doświadczenie wśród gwiazd filmowych, TV i estrady. Artyści pokochali jej kulinarny kunszt i zachęcili do otwarcia restauracji, gdzie regularnie bywają. Anna Strażyńska jako Chef Cook w Tawernie Kapitańskiej w Oławie, w tworzonych przez siebie potrawach, wykorzystuje najlepsze produkty pochodzące - w większości - z własnego gospodarstwa (warzywa, zioła, miody, jaja, a także ryby: pstrągi i jesiotry czy też jagnięcina).W jej daniach goście Tawerny Kapitańskiej odkryją tradycyjne smaki oraz te bardziej egzotyczne, z różnych rejonów świata, tworzące harmonijny mariaż. W autorskich propozycjach Kuchmistrzyni nawiązuje smakami do przepisów z najstarszej polskiej książki kucharskiej z roku 1682, pióra Stanisława Czernieckiego. Świadomość najwyższej jakości produktów, w tym mięs długo dojrzewających powoduje, że ma grono stałych klientów, dla których gotuje z pasją i miłością. A prawdziwi smakosze docierają do niej z najdalszych zakątków świata.

szef kuchni Tawerna Kapitańska

Tawerna Kapitańska

600 500 784 / 71 303 82 91

Marina Oława

600 500 196

Statki

600 500 217

lub napisać maila

biuro@tawernakapitanska.pl

Ścinawa Polska 38, 55-200 Oława